Gemeente Wijdemeren

Wijdemeren is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt aan de westkant van het Gooi in het Gewest Gooi en Vechtstreek.

De gemeente is ontstaan op 1 januari 2002 uit een fusie van de gemeenten Loosdrecht (die tot dat moment in de provincie Utrecht lag), 's-Graveland en Nederhorst den Berg.

Wijdemeren is een zeer waterrijke gemeente met in het noordwesten de Spiegelplas en ten oosten daarvan de Ankeveense Plassen, en in het (zuid)westen de Loosdrechtse Plassen.

De Vreelandseweg snijdt de gemeente van oost naar west middendoor. Evenwijdig ten noorden hiervan ligt het Hilversums Kanaal dat voor een waterverbinding van buurgemeente Hilversum met de Vecht zorgt.

Geschiedenis

Wijdemeren is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt in het Gooi. De gemeente is ontstaan op 1 januari 2002 uit een fusie van de gemeenten Loosdrecht (die tot dat moment in de provincie Utrecht lag), 's-Graveland en Nederhorst den Berg. De hoofdvestiging van de gemeentelijke organisatie bevond zich aan de rand van Nieuw-Loosdrecht, maar ironisch genoeg net op een adres in de grote buurgemeente: Rading 1, 1213 RK Hilversum. Het betreft het voormalige kantoorgebouw van de Knorr soepfabriek. Door landruil ofwel gemeentelijke grenscorrectie is per 1 januari 2009, het gemeentehuis van Wijdemeren gevestigd in de eigen gemeente. Het adres is nu Rading 1, 1231 KB Loosdrecht.

BurgemeesterDhr. Martijn Smit
AdresRading 1, 1231KB LOOSDRECHT
Postbus190, 1230AD LOOSDRECHT
Telefoon035-6559595
E-mailpostbus@wijdemeren.nl
Websitewww.wijdemeren.nl
Inwoners23000
Oppervlakte76 km2