Gemeente Drechterland

Drechterland is een gemeente in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Het noordelijke deel behoort tot de landstreek De Streek. Drechterland grenst in het westen aan de gemeente Hoorn, in het oosten aan de gemeente Stede Broec en in het zuiden aan het Markermeer.

Gemeentelijke herindelingen

De huidige gemeente Drechterland is ontstaan door een fusie van de toenmalige gemeenten Drechterland en Venhuizen. De voormalige gemeente Drechterland was op haar beurt ontstaan in 1979 met de samenvoeging van de gemeenten Westwoud, Hoogkarspel en een deel van de gemeente Blokker (namelijk Oosterblokker/De Bangert). Aanvankelijk werd de gemeente Bangert genoemd.

Die naam was een vergissing; de gemeentenaam sloeg op de buurtschap De Bangert dat deels onder de gemeente Drechterland valt en deels onder de gemeente Hoorn. De naam werd in de loop van het jaar gecorrigeerd in Drechterland, officieel werd de naam aangepast met het ingaan van het nieuwe jaar, 1980. De gemeente besloeg in die periode een oppervlakte van 24,07 km², waarvan 1,20 km² wateroppervlakte was. Op 1 juni 2005 kende Drechterland 10.555 inwoners waarvan het merendeel in Hoogkarspel woonde. Omstreeks die tijd werd besloten tot het samenvoegen van de gemeente met de gemeente Venhuizen die in juni 2005 in totaal 7828 inwoners had. De daadwerkelijke fusie tussen de beide gemeentes vond plaats op 1 januari 2006. Formeel werden beide gemeenten opgeheven en werd er een nieuwe gemeente gevormd met de naam Drechterland.

Monumenten

In Drechterland zijn veel historische gebouwen te vinden zoals molens, stolpboerderijen, raadhuisjes, kerken en de watertoren. Zij zijn de stille getuigen van de rijke en boeiende geschiedenis van onze dorpen. Deze gebouwen bepalen mede de identiteit van onze gemeente en zijn daarom de moeite waard om te beschermen.

Rijk, Provincie en gemeente kunnen gebouwen beschermen tegen sloop of wijziging door ze als monument aan te wijzen. In onze gemeente zijn er momenteel 62 rijksmonumenten, 8 provinciale monumenten en 61 gemeentelijke monumenten.

BurgemeesterDhr. Michiel Pijl
AdresRaadhuisplein 1, 1616AV HOOGKARSPEL
Postbus9, 1616ZG HOOGKARSPEL
Telefoon0228-352352
E-mailgemeente@drechterland.nl
Websitewww.drechterland.nl
Inwoners19500
Oppervlakte80 km2