Gemeente Westvoorne

Westvoorne is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 14.188 inwoners en heeft een oppervlakte van 97,53 km² (waarvan 43.35 km² water). Het gemeentehuis staat in Rockanje.

De gemeente Westvoorne is in 1980 ontstaan uit de samenvoeging van de voormalige gemeenten Oostvoorne en Rockanje en ontleent haar naam aan het feit dat de gemeente in het westen van het voormalige eiland Voorne ligt. De gemeente maakt deel uit van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

In de drie kernen Oostvoorne, Rockanje en Tinte wordt traditioneel een Zeeuws dialect gesproken, het Oostvoorns. Door de sterke immigratiedruk vanuit Rotterdam wordt dit dialect in zijn voortbestaan bedreigd.

Historie

Verwarrend is dat de gemeente Westvoorne het dorp Oostvoorne binnen de grenzen heeft. Dit dorp ligt zelfs niet in het oosten van de gemeente, maar in het noorden. De dorpsnaam Oostvoorne herinnert aan de tijd van voor het ontstaan van de zeearm het Haringvliet, toen het grondgebied van de gemeente nog een eenheid vormde met het vroegere eiland Westvoorn, het latere Goeree, thans onderdeel van Goeree-Overflakkee.

BurgemeesterDhr. Peter de Jong
AdresRaadhuislaan 6, 3235AP ROCKANJE
Postbus550, 3235ZH ROCKANJE
Telefoon0181-408000
E-mailgemeente@westvoorne.nl
Websitewww.westvoorne.nl
Inwoners14100
Oppervlakte97 km2