Gemeente Noordwijkerhout

Inhoud

Noordwijkerhout is een plaats en een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 16.202 inwoners en heeft een oppervlakte van 23,40 km² (waarvan 0,80 km² water). Gemeente Noordwijkerhout noemt zich het Hart van de Bollenstreek, want de gemeente heeft het grootste oppervlakte aan kleurrijke bollenvelden in de streek. De gemeente is gelegen achter de duinen en de Noordzeekust en vlak bij grote steden als Leiden, Den Haag en Amsterdam. De gemeente heeft twee dorpskernen: Noordwijkerhout en De Zilk. De inwoners zijn betrokken en actief. Zij zorgen voor veel activiteiten, zoals het bloemencorso, de kermis en het carnaval. Door de gemeente loopt autoweg N206.

Geschiedenis

De geschiedenis van Noordwijkerhout gaat evenals die van andere plaatsen in deze omgeving terug tot in de oudheid. Uit gevonden gebruiksvoorwerpen van het afgezande gebied tussen de Ruigenhoek en de psychiatrische inrichting Sancta Maria (thans Rivierduinen, locatie Noordwijk) blijkt, dat de eerste bewoners van voor de jaartelling woonden op het smalle gebied tussen de Noordzee en het moerassige binnenland, dat tegenwoordig het Langeveld genoemd wordt.

Toen de Romeinen in Nederland kwamen, werd deze streek, zoals blijkt uit geschriften van Julius Caesar en Tacitus, bevolkt door een Germaanse stam, die zij Caninefaten noemden. Deze naam wordt nu in ere gehouden door de Kaninefaaten, een van de vier carnavalsverenigingen die het dorp telt.

De oudste documenten in het gemeentearchief dateren uit 1231, toen de erfenis van graaf Gerolf werd verdeeld tussen zijn twee zoons. De een kreeg 'Nortich' als ambacht en de ander 'Nortich in den Houte'. Hier ligt de oorsprong van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout.

In 1968 vond in Noordwijkerhout in het kleinseminarie de Leeuwenhorst het Pastoraal Concilie van de Nederlandse Kerkprovincie plaats, waarop de gevolgen van het Tweede Vaticaans Concilie voor de Rooms-katholieke Kerk in Nederland besproken werden.

Ontstaan van de bloembollenteelt
Door de eeuwen heen vormden landbouw en veeteelt de belangrijkste middelen van bestaan voor de Noordwijkerhouters. De inwoners kenden in deze tijd niet veel welvaart. In de tweede helft van de 19e eeuw veranderde dat. Er werd een begin gemaakt met de afzanding van de binnenduinen, waardoor er weliswaar onvervangbaar natuurschoon verloren ging, maar er kwam wel meer welvaart. Het duinzand werd eerst bijna alleen gebruikt voor het bouwrijp maken van bouwgrond bij naburige steden. Later werd het hoofdzakelijk gebruikt als grondstof voor de kalkzandsteenindustrie. De ondergrond bleek zeer geschikt voor het telen van bloembollen. De ontwikkeling van de bloembollenteelt vond vooral plaats door omzetting van grasland in bollengrond waardoor vanaf 1950 in twintig jaar tijd de oppervlakte aan bollenland bijna verdubbelde.

Meer werkgelegenheid
Niet alleen de bloembollenteelt zorgde voor goede werkgelegenheid. In 1918 vestigde de St. Bavo zich in Noordwijkerhout en enkele jaren later de Sancta Maria. Naast de bollenteelt zorgde de vestiging van deze twee psychiatrische instellingen voor werkgelegenheid van vele Noordwijkerhouters.

Gemeentewapen
Op 24 juli 1816 kende de Hoge Raad van Adel Noordwijkerhout een wapen toe. Op 10 februari 1976 werd een kroon aan het wapen toegevoegd. Het wapen wordt als volgt omschreven: in azuur een leeuw van goud, het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Recreatie en Toerisme

Noordwijkerhout ligt ongeveer vijf kilometer van de Noordzee af. Omdat de gemeente aan de noordkant, het westen en het zuiden omsloten wordt door Noordwijk, bezit Noordwijkerhout geen enkel strand. Veel Noordwijkerhouters beschouwen Langevelderslag als 'hun' strand, zoals in het Noordwijkerhoutse volkslied ook geclaimd wordt.

De gemeente heeft vele verenigingen en drie grote speeltuinen, De Duinrand in de Zilk, de waterspeeltuin De Speelakker en een grote indoorspeeltuin. Daarnaast is er een kinderboerderij, de Dierenhoeve.

Het Oosterduinsemeer, in de volksmond Comomeer, biedt ruimte voor waterrecreatie. Verder is er in een partycentrum gevestigd met bowling, restaurant, amusementshal en casino, een overdekt zwembad, twee maneges en een golfbaan met negen holes.

Er zijn vele fiets- en wandelroutes in en om Noordwijkerhout. Bij De Zilk bijvoorbeeld is een ingang naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. De gemeente heet niet voor niets het ?Hart van de Bollenstreek?. In het voorjaar worden Noordwijkerhout en De Zilk omringd door bollenvelden, die in bloei staan. De vele velden met narcissen, tulpen en hyacinten zorgen iedere lente voor een kleurrijk landschap.

Het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt jaarlijks door het centrum van Noordwijkerhout. Dit evenement vindt plaats in de maand april, altijd op vrijdag, voorafgaand aan het grote bloemencorso.

Gedurende het seizoen zijn er vele activiteiten en evenementen. Deze zorgen voor een levendige sfeer in het centrum. De terrasjes in het centrum van Noordwijkerhout, gelegen rondom de monumentale Witte Kerk, leveren hier een bijdrage aan.

In de gemeente Noordwijkerhout zijn enkele campings, hotels en een congrescentrum in een voormalig katholiek seminarie. Ook zijn er campings tussen het uitgestrekte Noordwijkse duingebied en het dorp.

Verenigingen

Enkele verenigingen zijn: Vogelvereniging de Kolibrie; Kennemer Zweefvliegclub en EHBO Noordwijkerhout, welke al 75 jaar bestaat. Ook is er een amateurvoetbalvereniging VVSB (Voetbal Vereniging Sint Bavo); deze is op 26 oktober 1931 opgericht.

Noordwijkerhout en De Zilk hebben een traditioneel en kleurrijk carnavalsleven. Er zijn vier carnavalsverenigingen. Carnaval wordt in Noordwijkerhout groots gevierd, met zeven dagen feest. De kermis is altijd in de eerste volle week van september.

Ook zijn er twee scoutingverenigingen: Scouting Bosgeest en Sint Jozef-Emerentiana.

Stedenband

Noordwijkerhout heeft een officiële stedenband met de Japanse gemeente Hirado, dat een belangrijke rol heeft vervuld in het ontstaan van de bijzondere betrekkingen van Nederland met Japan. De VOC vestigde in 1609 een handelspost in de gemeente Hirado. De stedenband heeft als doel het bevorderen van de bestaande vriendschap en het creëren van een basis voor verdere uitwisseling, samenwerking en ontwikkeling op het gebied van jeugd, cultuur en economie.

BurgemeesterDhr. Gerrit Goedhart
AdresHerenweg 4, 2211CC NOORDWIJKERHOUT
Postbus13, 2210AA NOORDWIJKERHOUT
Telefoon0252-343737
E-mailgemeente@noordwijkerhout.nl
Websitewww.noordwijkerhout.nl
Inwoners16200
Oppervlakte23 km2

Bedrijf zoeken


Noordwijkerhout video's
Noordwijkerhout foto's
Noordwijkerhout nieuws
Noordwijkerhout linken