Gemeente Vaals

Vaals wordt beschreven en bezongen als buitenland in eigen land. Het staat niet alleen bekend om zijn prachtige natuur, ook het stadje zelf is het ontdekken waard. Met zijn grote on-Nederlands aandoende huizen en statige zakenpanden maakt het centrum van Vaals een stadse indruk. Via idyllische weggetjes en pittige slingerbochten kunt u de dorpskernen van Vijlen, Lemiers en Holset verkennen, waar de landelijke omgeving en markante vakwerkhuizen het decor bepalen. Zeker in de kleinste gehuchten als Raren, Rott en Wolfhaag lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Breng gauw een bezoekje aan Vaals om al dit moois te ontdekken.

Geschiedenis Vaals

Zo'n twee miljoen jaar geleden, was het gebied rondom Vaals nog relatief vlak. Het stroomgebied van de Maas verliep toen langs de lijn Eijsden, Epen en Vlijen richting Noord-Oosten.

Hierin kwam verandering doordat het Ardennengebied omhoog kwam.

Ook Vaals en omstreken stegen ten opzichte van Maastricht. Hierdoor "gleed" de Maas af richting Maastricht. Zo zijn de Maasterrassen ontstaan en de vele zij-riviertjes en beekjes sneden hun eigen dalen door het gebied waaraan het Heuvelland zijn huidige vorm te danken heeft.Vaals is al heel lang bewoond. Bij het Vijlenerbos in de gemeente Vaals zijn grafheuvels gevonden uit de Bandkeramiekcultuur (tussen 5300 en 4900 voor Christus), en bij Lemiers resten van Romeinse villa?s. In documenten wordt Vaals voor het eerst genoemd in 1041. De plaats heet dan Vals of Vallis, wat dal betekent.

Destijds schonk keizer Hendrik III goederen (land) aan het St. Adelbertstift in Holset, Lemiers, Vijlen en Mamelis. Om deze landerijen te onderscheiden van het land van Aken werd er gesproken van ?in Vallis?(in het dal) en op de berg (Aken). In de tijd lag het centrum van de huidige gemeente Vaals dus niet in de plaats Vaals, maar in het dorpje Holset waar ook de hoge rechtbank gevestigd was. Van de lagere rechtbanken (laatbanken) in Vaalsbroek, Vijlen en Einrade kon men in Holset in hoger beroep gaan.

Daar Vaals gelegen was aan zogenaamde heerbanden die liepen van Aken naar Maastricht en van Rolduc naar Moresnet zagen de Vaalsenaren regelmatig legers voorbij trekken de Vaals niet onberoerd lieten. In de strijd tegen de Spanjaarden trokken de troepen van Willem van Oranje in 1568 richting de Maas door Vaals en plunderden de St. Pauluskerk.Vele gegoede burgers vestigden zich nadien in Vaals en zorgden ervoor dat het een welvarende industrieplaats werd. Een van de fabrikanten was de familie Von Clermont, die zich vanuit Aken hier in 1761 vestigde en een beroemde lakenfabriek oprichtte met afnemers in Pruisen, België, Oostenrijk, Frankrijk, Polen en zelfs Rusland. De tsaar van Rusland, Peter de Grote, was in 1717 te gast bij de Von Clermonts. In een later stadium (1803) heeft ook keizer van Frankrijk Napoleon Bonaparte met zijn gemalin Josephine de Beauharnais Vaals en omstreken bezocht en de nacht verbracht in het buitenverblijf Kasteel Bloemendaal van de familie Von Clermont.Officieus werd Vaals in 1815 door toenmalige gouverneur Sack in bezit genomen als deel van het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. Vaals moest zich op Holland gaan oriënteren en voortaan in het Nederlands corresponderen

BurgemeesterDhr. drs. R.L.T. van Loo
AdresVon Clermontplein 15, 6291AT VAALS
Postbus450, 6290AL VAALS
Telefoon043-3068568
E-mailinfo@vaals.nl
Websitewww.vaals.nl
Inwoners0
Oppervlakte0 km2