Gemeente Beek

Beek is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente telde op 1 januari 2014 16.268 inwoners (bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 21,69 km². De hoofdplaats is de gelijknamige plaats Beek. De huidige gemeente ontstond door de gemeentelijke herindeling in 1982. Hierbij werd vroegere gemeente Beek samengevoegd met de tot dan toe zelfstandige gemeente Spaubeek.
De gemeente Beek telt vijf dorpen en het gehucht Kelmond. Daarnaast liggen er in en rondom Spaubeek vier buurtschappen die niet als wijken kunnen worden gerekend. In de gemeente zijn witte Limburgstalige plaatsnaamborden te vinden naast de officiële blauwe Nederlandstalige, de benamingen zijn door de lokale bevolking gekozen en kunnen afwijken van de Veldeke-spelling. Genhout is verdeeld in Groot Genhout en Klein Genhout.

Bezienswaardigheden Beek

Complex van het vroegere Kasteel Sint-Jansgeleen met ruïne van het slot, gerestaureerde en bewoonde voorhof (kasteelhoeve met voormalige pachterswoning) en watermolen (Sint-)Jansmolen, op grondgebied van de dorpskern Spaubeek, aan de Geleenbeek, vlakbij de spoorlijn van Heerlen naar Sittard en de autoweg 76, even ten zuidoosten van Geleen, en iets ten westen van NS-station Spaubeek.
Sint-Annakapel in buurtschap Oude Kerk, even ten noorden van NS-station Spaubeek.
De voormalige distilleerderij Jacques Hennekens te Beek is als museum ingericht. Dit Elsmuseum staat in het teken van de kruidenbitter Els La Vera.
Vrouwenbos

BurgemeesterDhr. R.K.H. Krewinkel
AdresRaadhuisstraat 9, 6191KA BEEK
Postbus20, 6190AA BEEK
Telefoon046-4389222
E-mailinfo@gemeentebeek.nl
Websitewww.gemeentebeek.nl
Inwoners0
Oppervlakte0 km2