Gemeente Bergen (Limburg)

Bergen (Noord-Limburgs: Baerge) is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg.

Geschiedenis

De Bergenaren noemen hun dorp in het dialect: Baerge. Dat lijkt veel op de gebruikte benamingen Barga en Bargen in kerkelijke registers uit de periode 1258-1380. Waar de naam van het dorp precies vandaan komt, is onbekend. Hebben de vroegere bewoners de rivierduinen in de omgeving misschien voor bergen aangezien, zoals de duinen bij Bergen aan Zee

Het dorp Bergen is ontstaan op een verhoogd gedeelte van de uiterwaarden van de Maas. Daardoor waren de bewoners meestal gevrijwaard van natte voeten als de rivier buiten haar oevers trad. Toch hebben hoge waterstanden van de Maas de bevolking vaak grote problemen bezorgd. Bergen heeft dikwijls als een soort eiland in een grote plas gelegen en was dan volledig geïsoleerd. De ernstige overstromingen van 1993 en 1995 kan men zich nog goed herinneren en ook recentelijk, in januari 2011, was het weer raak.

Vanwege haar ligging waren er voor het dorp Bergen maar zeer beperkte uitbreidingsmogelijkheden. In 1955 heeft de gemeenteraad daarom besloten aan de oostkant van de Rijksweg een nieuwe woonkern te stichten. Op 9 juli 1963 kreeg die kern officieel de naam Nieuw Bergen (zonder verbindingsstreepje!). In 1988 is dat heuglijke feit op uitgebreide schaal gevierd.

Nieuw Bergen (Ni-j-Berge) is een plaats in het noorden van en is het grootste dorp van de gemeente Bergen, hemelsbreed gelegen op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Venray en midden tussen Venlo en Nijmegen.

Lokale Omroep

Bergen heeft ook een eigen lokale omroep. De media-activiteiten van de omroep vallen onder de zendmachtiging van de BAVLOS (Bergense en Arcen en Veldense Lokale Omroep Stichting). Maasland Radio is de naam van het radiostation. Maasland Radio is te ontvangen op 89.6 FM vanuit Nieuw Bergen; op 92.9 FM in Wellerlooi; de meest zuidelijke zender staat aan de A67 bij Velden en zendt uit via 106.0 FM. Maasland Radio is ook te ontvangen via de kabel op 87.5 FM.

BAVLOS brengt ook een wekelijkse televisiereportage onder de naam Maasduinen TV. Het TV-programma wordt uitgezonden op woensdag-, zaterdag- en zondagavond vanaf 19:30 uur. Buiten deze tijden is de kabelkrant te zien met de naam Maaskrant Tekst TV. De kabelfrequentie is: 480.00 MHz / TV kanaal 22+.

BurgemeesterMevr. Manon Pelzer
AdresRaadhuisstraat 2, 5854AX BERGEN
Postbus140, 5854ZJ BERGEN
Telefoon0485-348383
E-mailinfo@bergen.nl
Websitewww.bergen.nl
Inwoners13000
Oppervlakte110 km2

Bedrijf zoeken


Bergen (Limburg) video's
Bergen (Limburg) foto's
Bergen (Limburg) linken