Gemeente Ten Boer

Ten Boer is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Groningen.

Ten Boer ligt ruim tien kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. De plaats telt volgens het CBS 4.745 inwoners (2013). In de twintigste eeuw is het deels een forensenplaats geworden.

De gemeente ontstond in 1798 uit de voormalige kerspelen Garmerwolde, Garrelsweer, Lellens, Ten Boer, Thesinge, Wittewierum en Woltersum. Tegenwoordig is het Eemskanaal de oostgrens van de gemeente. Oorspronkelijk liep de gemeentegrens deels ten oosten van dat kanaal, maar dat deel, waaronder de gehuchten en buurtschappen Blokum, Graauwedijk, Heidenschap en Roeksweer, werd in 1962 bij de gemeente Slochteren gevoegd.

De gemeente Ten Boer omvat tegenwoordig naast Ten Boer de plaatsen Achter-Thesinge, Garmerwolde, Kröddeburen, Lellens, Sint-Annen, Ten Post, Thesinge, Winneweer, Wittewierum en Woltersum.

Geschiedenis

Vóór 1301 werd bij het dorp een nonnenklooster gesticht dat tot de orde van de Benedictinessen behoorde. Het enige dat van het klooster resteert is de huidige kerk die waarschijnlijk nog dateert van vóór de stichting van het klooster, maar er wel deel van heeft uitgemaakt. Het buurtschap Bouwerschap ten oosten van Ten Boer werd in de 15e eeuw ook wel in de Bauwert genoemd.

Het lot van de gemeente hing bij de gemeentelijke herindeling in 1990 aan een zijden draadje, de norm was dat een gemeente ongeveer 10.000 inwoners diende te hebben, en Ten Boer voldeed daar niet aan. Een samenvoeging met de gemeente Bedum ging uiteindelijk echter toch niet door. Sinds 2006 heeft Ten Boer op ambtelijk niveau een nauwe samenwerking met de gemeente Groningen. Ten Boer is een zelfstandige gemeente, maar veel taken worden door de gemeente Groningen uitgevoerd.

Bezienswaardigheden

In de gemeente zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte. Aan het Damsterdiep staan naast elkaar twee molens die beide de afgelopen 20 jaar als een feniks zijn herrezen:

  • De koren- en zaagmolen Bovenrijge, oorspronkelijk in 1903 gebouwd en rond 1985 herbouwd.
  • De korenmolen De Widde Meuln uit 1839 die in 2005/2006 weer geheel is gecompleteerd.

BurgemeesterDhr. André van de Nadort
AdresHendrik Westerstraat 24, 9791CT TEN BOER
Postbus7, 9790AA TEN BOER
Telefoon050-3028888
E-mailgemeente@tenboer.nl
Websitewww.tenboer.nl
Inwoners7500
Oppervlakte46 km2

Bedrijf zoeken


Ten Boer video's
Ten Boer nieuws
Ten Boer linken