Gemeente Eemsmond

Inhoud

Eemsmond is een gemeente in Noord-Nederland, in de provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 551,24 km² (waarvan 360,43 km² water) en is daarmee één van de grotere gemeenten in Nederland. De dorpskernen variëren van 75 tot ca. 5600 inwoners per plaats. In de grootste kernen zijn eeuwenoude kerken, boerderijen, borgen, molens en huizen te vinden.

De gemeente Eemsmond bestaat uit de volgende dorpen, buurtschappen, gehuchten en (onbewoonde) eilanden: Eemshaven, Breede, Doodstil, Eppenhuizen, Hefswal, Kantens, Katershorn, Koningsoord, 't Lage van de Weg, Noordpolderzijl, Oldenzijl, Oldorp, Oosteinde, Oosternieland, Oudeschip, Paapstil, Roodeschool, Rottum, Rottumeroog, Rottumerplaat, Startenhuizen, Simonszand, Stitswerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert, Valom, Wadwerd, Warffum, Zandeweer, Zevenhuizen.

Geschiedenis Eemsmond

De gemeente is gevormd in 1979 onder de naam Hefshuizen door samenvoeging van de toenmalige gemeenten Uithuizen en Uithuizermeeden. De naam betrof een samenvoeging van hef met de betekenis van 'zee' (vergelijk haf) en afkomstig van de naam van het gehucht Hefswal, en huizen, dat uit de namen Uithuizen en Uithuizermeeden komt. In 1990 werd de gemeente uitgebreid door toevoeging van de toenmalige gemeenten Kantens, Usquert en Warffum. In 1992 werd vervolgens de gemeentenaam gewijzigd in de huidige naam Eemsmond. Deze nieuwe naam houdt verband met het feit dat de gemeente aan de noordkust van Groningen ligt, waar de rivier de Eems in de Waddenzee uitmondt. Het gehele gebied (aan de ene zijde Nederlands, aan de andere zijde Duits) staat bekend als de Eemsmonding en is gelegen op ongeveer 22 kilometer van de stad Groningen.

Openbaar vervoer

Er loopt een spoorlijn van Groningen tot Roodeschool met binnen de gemeente Eemsmond vijf stations: in Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden en Roodeschool (het meest noordelijk gelegen station in Nederland). De treindienst wordt geëxploiteerd door Arriva. Voor goederentreinen takt het spoor even voor Roodeschool af naar de Eemshaven. Er zijn door provincie en rijksoverheid gelden ter beschikking gesteld om de reizigersdienst in 2016 te verlengen naar de Eemshaven in aansluiting op de veerboot van AG Ems naar het Oost-Friese waddeneiland Borkum.

Eemshaven

Éen van de bekendste havens van Groningen is zonder twijfel de Eemshaven. De Eemshaven is een relatief nieuwe haven. In 1973 wordt de diepzeehaven officieel geopend door H.M. Koningin Juliana. Inmiddels ontwikkelt de haven zich razendsnel tot logistiek knooppunt in de vaarroutes in Noordwest Europa. Deze imposante haven is zeker een bezoek waard.

BurgemeesterMevr. Marijke van Beek
AdresHoofdstraat-West 1, 9981AA UITHUIZEN
Postbus11, 9980AA UITHUIZEN
Telefoon0595-437555
E-mailalgemeen@eemsmond.nl
Websitewww.eemsmond.nl
Inwoners16000
Oppervlakte543 km2