Gemeente Bedum

Bedum laat zich kenmerken door rust en ruimte en gezellig om te wonen. De gemeente heeft goede voorzieningen, zoals winkels, banken, sportaccommodaties en recreatiemogelijkheden. Ook biedt Bedum een gevarieerd cultureel aanbod.

Gemeente Bedum ligt iets ten noorden van de gemeente Groningen en bestaat uit de dorpen Bedum, Onderdendam, Zuid- en Noordwolde. Daarnaast zijn er nog de buurtschappen Ellerhuizen, Onderwierum en Westerdijkshorn. De verbindingen met plaatsen in de omgeving zijn uitstekend te noemen. De gemeente ligt in een prachtige natuurlijke omgeving, met her en der kleine dorpjes en zelfs oude resten van dijken die ons land hebben bewaakt. Historische trots is de Walfriduskerk met de scheve toren. Ook de kerken in Zuid- en Noordwolde zijn van historische waarde.

Door de gemeente heen loopt het Boterdiep, de vaarweg die erg in trek is bij waterrecreanten.

Bedum heeft een goede verbinding met Groningen via de N46. Via deze weg bereikt u de snelweg A7 en A28. Vanaf Bedum bent u binnen een mum van tijd in Groningen. Verder gaat er vanuit Bedum een trein naar Groningen en Delfzijl.

In het verleden was het gebied van Bedum een sompig moerasgebied, dat dikwijls door de zee werd overstroomd. Omdat de overstromingen niet tegen te houden waren, besloten mensen eeuwen terug hun woningen te bouwen op heuvels, waardoor de wierden zijn ontstaan. Achter de wierden ontstond het veengebied. Nog steeds staan er in Adorp, Sauwerd, Wetsinge en Winsum huizen op de wierden. Het veengebied is langzamerhand ontgonnen en geworden tot een vruchtbare landbouwstreek.

Bedum, de ideale startpunt om de provincie Groningen te ontdekken

BurgemeesterDhr. Henk Bakker
AdresSchoolstraat 1, 9781JL BEDUM
Postbus38, 9780AA BEDUM
Telefoon050-3018911
E-mailgemeente@bedum.nl
Websitewww.bedum.nl
Inwoners11000
Oppervlakte45 km2