Gemeente Doetinchem

Inhoud

Doetinchem (Nedersaksisch: Deutekem of Dörkum) is een gemeente in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland.

De gemeente is genoemd naar de hoofdplaats Doetinchem. Doetinchem is de dichtstbevolkte gemeente van de Achterhoek. De bevolking is voor ruim veertig procent van protestantse signatuur en voor een vrijwel gelijk deel van rooms-katholieke afkomst. Voor de rest bestaat de gemeente onder andere uit onkerkelijken en moslims.

Op 1 januari 2005 is de gemeente Wehl opgeheven en aan de gemeente Doetinchem toegevoegd. Ook werd het Zelhemse Broek bij de gemeente gevoegd.

Natuur

In de gemeente liggen verschillende natuurgebieden. In het westen liggen de Kruisbergse bossen. In het oosten het bosgebied, met het gelijknamige kasteel de Slangenburg. Verder zijn er ook veel parken in de stad zelf, waar park Overstegen de grootste van is. Ten zuidwesten van de gemeente ligt het natuurgebied Montferland.

Stedenbanden

Doetinchem heeft een stedenband met La Libertad in Nicaragua. Om de band die Doetinchem met La Libertad en Nicaragua onderhoudt vorm te geven, is in 1990 stichting Doetinchem en OntwikkelingsSamenwerking (DOS) opgericht. Na een aantal jaren hebben zij ervoor gekozen zich te concentreren op La Libertad. DOS wil graag meewerken aan het opzetten van projecten die kunnen bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden in La Libertad. Daarnaast willen ze inwoners van Doetinchem zo veel mogelijk betrekken bij het leven in La Libertad en de problemen die zich daar voordoen.

Doetinchem heeft ook een stedenband met Pardubice in Tsjechië. Door de stedenband streven beide steden naar het vergroten van de belangstelling voor elkaars leven en de cultuur. Daarnaast wordt geprobeerd op lokale schaal een bijdrage te leveren aan een betere verstandhouding tussen Oost- en West-Europese landen.

Sinds het ontstaan van de stedenband in 1992 zijn tal van activiteiten ontplooid op het gebied van economie en handel, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en welzijn, sport en recreatie en overheidszorg. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats tussen scholen, sportverenigingen, politie, muziek- en dansverenigingen. Sinds 1996 is de stichting Doetinchemse Vrienden van Tsjechië het aanspreekpunt voor vragen en contacten met Pardubice.

Geschiedenis

De geschiedenis van Doetinchem begint in de 9e eeuw, met een kleine nederzetting en een kerk. De plaats groeide en rond 1100 werd er een stadsmuur gebouwd tegen plunderaars. In 1236 kreeg Doetinchem stadsrechten en kwamen er vier stadspoorten. Doetinchem werd een belangrijke handelsplaats voor boeren uit de omgeving en bleef dat tot halverwege de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Doetinchem verder als hét centrum van de Achterhoek.

Door een grote stadsbrand in 1527 en een vergissingsbombardement in de Tweede Wereldoorlog zijn er in Doetinchem slechts een paar historische gebouwen over. Uit de Middeleeuwen dateren kasteel Slangenburg, de Onze Lieve Vrouwenkerk en het kasteeltje de Kelder. De Middeleeuwse Sint Catharinakerk is na de oorlog herbouwd. In de Hamburgerstraat en de Waterstraat vind je nog twee mooie gevels uit de 16e eeuw.

Kasteel Slangenburg
Villa Ruimzicht en Villa Bouchina geven een beeld van Doetinchem in de 18e en 19e eeuw. Ook het stadsmuseum stamt uit die tijd. In dit historische gebouw - een rijksmonument waarin tot 1975 het postkantoor was gevestigd - is ook het Borghuis gevestigd. Dit is een uniek eetcafé gerund door mensen met een beperking. In het Stadsmuseum aan de Burgemeester van Nispenstraat 2 is ook de VVV Doetinchem gevestigd. De medewerkers willen u graag informeren over Doetinchem en omgeving!

Breng zeker ook eens een bezoekje aan de Walmolen, een stellingmolen uit 1851 aan de IJsselkade. De molen is gratis te bezichtigen op dinsdag van 9.00 tot 13.00 uur en verder als de wimpel of vlag uithangt.

BurgemeesterDhr. Niels Joosten
AdresRaadhuisstraat 2, 7001EW DOETINCHEM
Postbus9020, 7000HA DOETINCHEM
Telefoon0314-377377
E-mailgemeente@doetinchem.nl
Websitewww.doetinchem.nl
Inwoners56800
Oppervlakte80 km2