Gemeente Berkelland

Berkelland is een gemeente in de Achterhoek - op de grens met Twente (Overijssel) - in de Nederlandse provincie Gelderland.

De gemeente ligt in het stroomgebied van de Berkel. De gemeente is per 1 januari 2005 ontstaan uit een gemeentelijke herindeling van de gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. In het (verre) verleden waren de gebieden ook al een bestuurlijke eenheid; bijvoorbeeld ten tijde van de Heerlijkheid Borculo (exclusief Ruurlo). De gemeente is met 44.443 inwoners (1 januari 2016, bron: CBS) de op één na grootste in de Achterhoek. Met een oppervlakte van 284,71 km² behoort Berkelland tot de 10 grootste plattelandsgemeenten van Nederland.

Geschiedenis

De Stichting Stad en Heerlijkheid Borculo (SSHB) is een historische organisatie in het gebied van de voormalige gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Lichtenvoorde (het grondgebied dus van de voormalige heerlijkheid Borculo).

Weblog Stad en Heerlijkheid Borculo van de regionale heemkundige Bennie te Vaarwerk, met artikelen over cultuurhistorische aspecten van plaatsen en objecten in de regio.

In kleine kernen is het vaak een probleem: jongeren willen dolgraag in het dorp blijven wonen, maar kunnen een eigen huis simpelweg niet betalen. Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (COP) kan uitkomst bieden: een groep particulieren koopt gezamenlijk een bouwlocatie en ontwikkelt en bouwt de woningen in eigen beheer. Bij diverse projecten in het land konden zo kwalitatief goede woningen ver onder de marktprijs gerealiseerd worden. Bijkomend voordeel: bewoners hebben meer invloed en zeggenschap over hun toekomstige woning. In de kleine dorpen Gelselaar, Haarlo, Rietmolen en Noordijk zijn CPO-projecten gepland.

BurgemeesterDhr. Joost van Oostrum
AdresMarktstraat 1, 7271AX BORCULO
Postbus200, 7270HA BORCULO
Telefoon0545-250250
E-mailinfo@gemeenteberkelland.nl
Websitewww.gemeenteberkelland.nl
Inwoners44500
Oppervlakte260 km2