Gemeente nuth

Inhoud

Nuth is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De hoofdplaats is het gelijknamige kerkdorp Nuth.

Kernen

De gemeente Nuth is een fusiegemeente, ontstaan na twee gemeentelijk herindelingen: in 1821 met de toevoeging van Vaesrade en in 1982 met de toevoeging van Hulsberg, Schimmert en Wijnandsrade. Tevens wordt bij deze laatste herindeling het Kathagerbroek (tot dan behorend aan de gemeente Hoensbroek) toegevoegd. Thans telt Nuth 5 dorpen en 25 buurtschappen en gehuchten.

Geografie

De gemeente Nuth ligt in een vrij landelijk en heuvelachtig gebied in het midden van Zuid-Limburg.

Tot 1 maart 2003 participeerde Nuth in Parkstad Limburg, een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten in de regio. Na veel getouwtrek is Nuth in 2009 weer aangesloten bij de plusregio Parkstad Limburg.

Geschiedenis

De gemeente Nuth, centraal gelegen in Zuid-Limburg, bestaat uit vijf kernen met elk een eigen geschiedenis en specifiek karakter: Hulsberg, Nuth, Schimmert, Vaesrade en Wijnandsrade. Werd in 1821 Vaesrade reeds bij de gemeente Nuth gevoegd, in 1982 werd deze gemeente op haar beurt samengevoegd met de gemeenten Hulsberg, Schimmert en Wijnandsrade tot een nieuwe gemeente, die ook weer de naam Nuth kreeg.

Het grondgebied van deze gemeente kent een even rijke als roemruchte historie. Deze is in de verschillende kernen zichtbaar. In de ene kern zijn het grote boerderijen, die van het belang van de landbouw en de heerboer getuigen, op andere plaatsen zijn het kastelen, die duidelijk maken wie in vervlogen tijden belangrijk was. Overigens dateren de oudste sporen van bewoning op het grondgebied van de huidige gemeente al uit de periode rond 3000 vóór Christus. Ook de Romeinen zijn hier ?kind aan huis? geweest, getuige de aangetroffen Romeinse villa in Vaesrade.
De rijke historie en de veelheid aan cultureel-historisch erfgoed koesterend bouwt het gemeentebestuur aan een gemeente en gemeenschappen, die een passend antwoord geven op de wensen van deze tijd. Wensen ten aanzien van werk, voorzieningen, wonen en recreatiemogelijkheden. Ook hier manifesteert zich de verscheidenheid van de verschillende kernen.

BurgemeesterMevr. Désirée Schmalschläger
AdresDeweverplein 1, 6361BZ NUTH
Postbus22000, 6360AA NUTH
Telefoon045-5659100
E-mailgemeente@nuth.nl
Websitewww.nuth.nl
Inwoners15400
Oppervlakte32 km2